De voortgang van het nieuwe ziekenhuis vordert en binnen het transitie team van Hospital Nobo Otrobanda wordt niet meer gesproken over jaren, maar over maanden voordat het Curaçao Medical Center in 2019 haar eerst cliënten ontvangt. Ook aan parkeerruimte is gedacht.

Onder het zuidelijk deel van het nieuwe Curaçao Medical Center legt aannemer Ballast Nedam op dit moment de laatste hand aan de afwerking van de parkeergarage met 550 parkeervakken. Als gevolg van de locatiewijziging naar Otrobanda in 2013 bleek het niet meer mogelijk om de parkeervoorzieningen rondom het nieuwe ziekenhuis te situeren, zoals dit op het Amstelterrein de bedoeling was. Op de nieuwe locatie in Otrobanda was namelijk onvoldoende ruimte beschikbaar, waardoor het noodzakelijk werd om een parkeergarage aan de nieuwbouw toe te voegen. Hoewel hierbij gebruik is gemaakt van een natuurlijke hoogtesprong in het terrein, moesten ook grote hoeveelheden klip worden weggehakt voordat met de uiteindelijke realisatie van de garage kon worden gestart.

De parkeergarage is gesitueerd onder het centrale atrium en onder de 4 zuidelijke vleugels van het nieuwe ziekenhuis aan de Pater Eeuwensweg of te wel de zeekant. De parkeergarage bestaat uit 2 niveaus van elk zo’n 12.000 m2 en biedt plaats aan bijna 550 auto’s en 34 motoren. Op het moment dat het ziekenhuis straks operationeel is zullen medewerkers gaan parkeren op laag -2, terwijl patiënten en bezoekers dat op laag -1 gaan doen. Auto’s worden naar de juiste verdieping verwezen met behulp van een slagboominstallatie, waarbij laag -1 via een inpandige hellingbaan is te bereiken. Onder de hellingbaan is een waterbassin van bijna 200.000 liter voor de sprinklerinstallatie van het gehele ziekenhuis gesitueerd. De parkeergarage is verder onder meer voorzien van een ventilatie-installatie. Deze wordt aangestuurd op basis van een detectiesysteem dat wordt geactiveerd bij een te hoge concentratie uitlaatgassen in de lucht.

In het hart van de parkeergarage is door de lokale architect Lyongo Juliana een grote ronde vide ontworpen, die onder meer zorgt voor toetreding van daglicht in de parkeergarage. Patiënten, bezoekers en ziekenhuismedewerkers krijgen via in de vide gesitueerde roltrappen, liften en trappen toegang tot het centrale atrium van het Curaçao Medical Center. In deze grote open hal bevinden zich onder meer de centrale receptiebalie, patiëntenregistratie en de restaurant voor bezoekers. Op het dak van de parkeergarage worden momenteel drie (3) grote daktuinen met beplanting gerealiseerd, terwijl de gevels van de garage grotendeels aan het oog zullen worden onttrokken door diverse planten en een rij met bomen in het omliggende terrein.

De nieuwe parkeergarage krijgt één centrale in- en uitrit op laag -2, die wordt ontsloten via een korte toegangsweg aan de zuidelijke zijde van het project. Deze toegangsweg is op haar beurt weer een aftakking van de nog te realiseren Nieuwe Hamelbergweg, die geprojecteerd is rondom de oostelijke zijde van het project. De Hamelbergweg is zowel van de PaterEeuwensweg als vanuit de Roodeweg bereikbaar. Op laag -2 van de garage bevindt zich tevens een afgeschermde en beveiligde toegang voor de ambulances die patiënten naar de speciale gedetineerden afdeling moeten vervoeren.

Parkeergarage Curaçao Medical Center

                       

 

 

 

 

 

 

Een van de twee daktuinen tussen de vier patienten vleugels van het Curaçao Medical Center